Ο Εθελοντικός – Φιλανθρωπικός Οργανισμός των ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή» στηρίζει εμπράκτως τις εκδηλώσεις και δράσεις της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου. Η Εκστρατεία Διαφώτισης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων διαρκεί από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018. Στο φιλμάκι της καμπάνιας μετέχουν και ποδοσφαιριστές – μέλη του «Γκολ στη Ζωή», στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Στην Κύπρο 2.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ περίπου 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Κυριακός Γιάγκου σημείωσε πως «στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Πρόσθεσε ότι «η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, αφού σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, το 28% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, το 36% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8 % είναι παχύσαρκα και το 20% υπέρβαρα».

Όπως είπε ο Δρ. Γιάγκου, «η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα, είναι δεδομένα που έχουν τεκμηριώσει με σαφήνεια ότι αποτελούν θεμέλια για την μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από την στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς».

Ανέφερε ότι «παρ’ όλες τις προόδους της καρδιολογίας τόσο διεθνώς, όσο και στην Κύπρο σε θέματα θεραπείας, είτε αυτή είναι φαρμακευτική είτε επεμβατική, είτε αφορά την βελτίωση των παραμέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιοπαθειών, η ευθύνη του κοινού είναι μεγάλη και η συμβολή όλων στην πρόληψη των καρδιοπαθειών είναι επιβεβλημένη».

Για το λόγο αυτό, είπε, τέλος ο κ. Γιάγκου, «η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αξιοποίησε φέτος για πρώτη φορά τη δύναμη που προσφέρει ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο στη διείσδυση και διάδοση των μηνυμάτων που θέλει να μεταδώσει στο κοινό, έτσι ώστε να καταστήσει την κοινωνία μέρος της λύσης του προβλήματος».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου αναφέρει πως «παγκοσμίως 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων».

Προσθέτει ότι «τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να προληφθεί».

Όπως λέει ο  Δρ. Αγαθαγγέλου «η άθληση είναι τρόπος ζωής και αντανακλά τη σχέση του ατόμου με το σώμα του, την υγεία του, τις διατροφικές του συνήθειες, το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία».

«Για αυτό και η προώθηση του φετινού μηνύματος ‘Αγάπησε την καρδιά σου’  μέσα από το χώρο του αθλητισμού, σίγουρα θα φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Αγαθαγγέλου.

Η Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού λέει ότι ο ΚΟΑ «θεωρεί υποχρέωσή του να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά  τις δράσεις και εκδηλώσεις  της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, θέτοντας την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του».

Προσθέτει πως «στόχος μας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με τα οφέλη της άσκησης αλλά και το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η αθλητική δραστηριότητα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων»

Εκ μέρους του «Γκολ στη Ζωή»ο Τάσος Κίσσας, δήλωσε ότι «τα μηνύματα που απορρέουν από αυτή την καμπάνια είναι αυτά που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας καθημερινά, έτσι ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας». «Άσκηση και υγεία πάνε μαζί είτε ασχολείσαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό είτε όχι», είπε ο κ. Κίσσας.